Streng anti-rookbeleid werpt zijn vruchten af

Er zijn meer gezonde kinderen dan gedacht door het strenge anti-rookbeleid. Het aantal kinderen dat met ernstige luchtweginfecties in het ziekenhuis belandt, daalde met bijna 20 procent.

Door de sigaret te verbannen op plekken zoals werk en horeca worden ook minder baby’s te vroeg geboren. Dit is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek van het Erasmus MC en de universiteit van Edinburgh, dat in het voorstaande medische tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd.

De onderzoekers hebben tientallen studies uit Noord-Amerika, Europa en China vergeleken, met in totaal 57 miljoen geboorten. Zij hebben specifiek gekeken naar hoe de gezondheid van kinderen verbeterde, nadat overheden maatregelen invoerden als rookvrije plekken en accijnsverhoging.Niet roken

Wanneer een moeder tijdens de zwangerschap rookt of wanneer haar partner rookt, kan de ongeboren baby al schade aan de luchtwegen oplopen. Andere factoren die de gezondheid van kinderen kunnen beïnvloeden, zoals de afkomst en leeftijd van de moeder, zijn tijdens het onderzoek uitgesloten.

Jaarlijks worden er wereldwijd vijftien miljoen kinderen te vroeg geboren. Dit kan met 4 procent teruggedrongen worden door een rookvrije omgeving.

“De ernstige gevolgen van een vroeggeboorte moeten niet onderschat worden. Deze kinderen hebben een hoger risico op leer- en gedragsproblemen, waar ze hun leven lang last van houden”.

 Gezondheidswinst

De gezondheidswinst wordt volgens de onderzoekers groter naarmate de antirookmaatregelen strenger zijn. Nederland behoort met rookvrije plekken tot de middenmoot. In Nederland rookt één op de tien vrouwen tijdens de zwangerschap en één op de vijf ouders rookt thuis.

Landen als Australië en Groot-Brittannië doen het beter dan Nederland. In deze landen worden er boetes uitgedeeld wanneer een ouder in de auto rookt met het kind op de achterbank. De sigarettenpakjes hebben geen merk meer en is de handhaving strenger. In Nederland ontstaan er steeds meer burgerinitiatieven om bijvoorbeeld speeltuinen, schoolpleinen en pretparken rookvrij te maken. Maar de regering kan ook verantwoordelijkheid nemen.

Bron: Ad.nl