Borstvoeding

Care4U Kraamzorg heeft een voedingsbeleid en waarvan alle kraamverzorgenden op de hoogte zijn.  Dit beleid is gebaseerd op de vijf standaarden van Babyfrienly Nederland, gebaseerd op de standaarden van de WHO/Unicef.

Al onze kraamverzorgenden zijn voldoende geschoold om je te helpen bij de start van het voeden van je baby na de bevalling en over de periode na de kraamtijd.

Tijdens de intake krijg je al voorlichting over de keuze van borstvoeding en de mogelijkheid je te kunnen voorbereiden hierop. In de regio zijn hiervoor diverse cursus mogelijkheden. Daarnaast zijn er ook boeken over borstvoeding of praktische wegsites die informatie geven.

Al in de zwangerschap en na het beëindigen van de zorg kan je voor borstvoedingsvragen ook terecht bij borstvoedingsorganisaties: Zorgwijzer of La Leche League . Binnen deze organisaties zijn moeders die zelf hun kindje borstvoeding hebben gegeven en een training hebben gehad actief. Zij geven folders uit en telefonische informatie en ondersteuning bij vragen over borstvoeding.  Deze hulp is gratis. Neem een kijkje op de websites. Ook via de website: www.borstvoeding.nl is veel juiste informatie en verwijzing naar borstvoedingsorganisaties te vinden.  Bij specifieke vragen of problemen verwijzen wij naar de lactatiekundigen.

Bij een thuisbevalling zorgt de kraamverzorgende dat je baby direct na de geboorte met huidcontact tegen jou aan komt. De eerste voeding kan in alle rust en vanuit dit contact tot stand komen. Ook tijdens de kraamtijd zal de kraamverzorgende dit huidcontact in overleg met de ouders steeds bevorderen. Huidcontact geeft vele voordelen bij bijvoorbeeld rust, warmte en binding met je kindje.

De kraamverzorgende zal jou begeleiden in het responsief voeden van jouw kindje. Responsief voeden wil zeggen dat je baby gevoed wordt, kijkend naar de voedingssignalen en behoefte van je kindje. Daarbij kunnen de kraamverzorgenden die allen ook de cursus Dunstan babytaal hebben gehad jou goed begeleiden. Baby’s drinken frequent kleine beetjes in het begin, maar ook later drinken ze heel frequent, de ene voeding iets meer, de andere wat minder. Net als wij volwassenen. Baby’s drinken wel 8 tot 12 x per dag, dat is heel normaal.

Bij borstvoeding word je geholpen met het op gang brengen en houden van je melkproductie. De eerste dagen zijn oefendagen waarin de productie opgang komt.  Bijvoeding is dan bij een gezonde op tijd geboren baby niet nodig.

Het voedingscentrum geeft je veel informatie over borstvoeding.

Informatie over aanleggen, kolven, bewaren van moedermelk.

Voor een moeder en een baby is het belangrijk om samen bij elkaar op een kamer te verblijven. Jullie leren elkaar goed kennen, de baby slaapt beter en het is ook veilig voor je kindje. De kraamverzorgende bekijkt samen met de moeder de praktische kant van het samen op een kamer slapen. Ook na de kraamtijd adviseren wij dat de baby bij jou op de kamer of in de buurt overdag te laten slapen.

Na de kraamtijd is er in overleg met jou een overdracht naar de jeugdverpleegkundige. Zij nemen na de kraamtijd contact op voor een intakegesprek en uitleg over het Consultatiebureau. (CJG)

Borstvoeding kan je geven zolang als jij en je baby zich hierbij prettig voelen. De WHO/Unicef raadt aan om de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven, daarna daarnaast te starten met vast voedsel wordt gestart met vast voedsel.

Krijgt jouw baby kunstvoeding? Dan helpt de kraamverzorgende je op dezelfde manier deze responsief te geven aan je kindje. Daarnaast is het belangrijk dat kunstvoeding veilig en hygiënisch wordt klaargemaakt. Op de website van het voedingscentrum staat hierover informatie.