Wikkelen baby

Welke baby is gebaat bij wikkelen?

Een pasgeboren baby komt uit de baarmoeder en dat is een warme, veilige en volledig begrensde omgeving. Als hij net in onze wereld is aangekomen, is die overgang vaak erg groot voor hem. De fontanellen zijn nog open, deze verzorgt de verbinding met de oorsprong, de kosmos. Een pasgeboren baby is dus kwetsbaar en neemt alle geluiden en prikkels ongefilterd op. Omhullen en dat is wikkelen, biedt de baby rust, warmte en veiligheid.

Het doel van wikkelen

Als ik start in een nieuw kraamgezin leg ik vaak de eerste dag al de voordelen van wikkelen uit. Als de ouders ervoor open staan, doe ik het aan de ouders voor, zodat zij de baby ook kunnen wikkelen als mijn werkdag er bij hen opzit.

Het doel van wikkelen is, dat de baby omhuld wordt, warmte krijgt en dat er geborgenheid geboden wordt. Daardoor blijft hij rustig.

Direct na de geboorte is de zuigeling nog niet in staat om zijn lichaamstemperatuur stabiel te houden. Ik help de baby door het wikkelen om zijn temperatuur beter op peil te houden en bovendien is zijn gewichtsverlies een stuk minder door de warmte van de wikkel in combinatie met zijn eigen lichaamswarmte. De baby kan zich dan gemakkelijker overgeven aan de slaap. Het wikkelen is dus tevens een goed hulpmiddel om in slaap te komen (onder toezicht vanwege de losse doek), omdat de baby zich geborgen voelt door de wikkeldoek.

De wikkeldoek geeft de baby houvast, schept duidelijkheid en zorgt ervoor dat de zuigeling niet overprikkeld raakt. De wikkeldoek geeft hem een veilig gevoel en maakt hem rustig. Als de baby aan de borst gaat, wikkel je hem niet in. Het doel van wikkelen is ongecontroleerde reflexen en daardoor te veel prikkels bij de zuigeling te beperken. De wikkeldoek helpt zijn warmte-organisme, tastzin en levenszin.

Wat heb je nodig voor wikkelen?

De baby kan direct na zijn geboorte ingewikkeld worden in een rekbare, gebreide of katoenen doek van onbelaste stof van minstens 1.00 meter bij 80 centimeter. Synthetische materialen zijn onveilig, omdat ze niet ventileren en de adem kunnen beïnvloeden met giftige dampen. Daardoor ontstaat er gevaar voor warmtestuwing en verstikking. De wikkeldoek behoort een glad oppervlak te hebben en moet voldoende ademend zijn.

Wat is wikkelen?

Voordat ik met wikkelen begin, kleed ik de baby ‘normaal’ warm aan, dus draagt het een wollen rompertje met lange mouwen en een broekje met sokjes en een mutsje. Wikkelen doe je vanaf de schouders van de baby en je zorgt ervoor, dat hij genoeg ruimte heeft voor zijn beentjes. Je buigt de armpjes een-voor-een naar de borst en je vouwt de doek schuin over de baby heen waarbij je mouwtjes vormt waardoor armpjes en schouders in beweging beperkt worden en de handjes vrij blijven.

Hij heeft nu tijdens het in slaap vallen geen last van ongecontroleerde bewegingen van zijn armen en handen waardoor het risico ontstaat, dat hij slechts hazenslaapjes doet en oververmoeid raakt. Hij kan zich dan gemakkelijker overgeven aan de slaap. Het kindje kan ook op de zij slapen met de wikkel.
Wikkelen geeft de baby begrenzing en daardoor raakt hij niet overprikkeld. Dit alles natuurlijk onder toezicht van de ouder en alleen tijdens de overgang na geboorte, de eerste week of weken.

Wikkelen is geen bakeren

Wikkelen wordt bakeren als de baby van schouders tot tenen strak wordt ingepakt in een grote niet rekbare doek waardoor hij geen bewegingsvrijheid meer heeft. Het inbakeren wordt alleen door een verpleegkundige gedaan. Sommige ouders gebruiken na de kraamtijd wanneer het wikkelen met een losse doek niet meer veilig is een inbakerzak met klittenband waardoor je de baby beter strak kunt inpakken.

Goede zorg voor de baby

Ritme en rust zijn van groot belang voor een pasgeborene. Een vaste regelmaat wat betreft slapen, verschonen, drinken en wakker worden is nodig om de baby goed in zijn huisje te laten vertoeven waardoor hij rustig wordt. Zo ontwikkelt de baby een gezonde tastzin en levenszin. Het is belangrijk om de baby te laten slapen als hij moe wordt en een rustige en prikkelarme plek is daar uitermate geschikt voor, dus niet in de box, maar in zijn wiegje. Wikkelen is geschikt tijdens de slaapmomenten als hulp voor de baby om in slaap te komen.

Welke baby is gebaat bij wikkelen?
* Als het kindje oververmoeid dreigt te raken doordat hij alleen maar korte hazenslaapjes doet;
* Als de baby niet op eigen kracht in slaap kan vallen doordat hij b.v. schrikt van zijn ongecoördineerde reflexen;
* Als de baby moeite heeft om zijn temperatuur goed op peil te houden. Met name tijdens de kraamweek speelt dit;
* Een baby die te veel afvalt en te veel van zijn geboortegewicht kwijtraakt;
* Een baby die veel last heeft van darmkrampjes, boertjes en dunne poep.
Welke baby wikkel je niet?

* Een baby met koorts;
* De baby wordt nooit ingewikkeld aan de borst gelegd;

Je wikkelt een baby met een doek van minimaal 80 bij 80 van rekbare stof. Het liefst wol omdat deze de warmte het beste kan reguleren.

Foto 1: Leg de doek op een harde ondergrond. De doek in een ruit leggen en de punt terug slaan. Leg de baby in het midden van de doek, de doek komt op oor hoogte te liggen van de baby.
Foto 2: Buig het armpje van de baby en brengt deze op de borst van de baby. Neem de hoek van de terug gevouwen deken, breng er spanning op en leg deze over het handje richting navel.
Foto 3: Neem met de andere hand de vasthoudplek over en pak de stof ongeveer 10 cm verder op. Breng deze eerst omhoog en vouw er een mouwtje van zodat de stof onder de oksel verdwijnt. Ondersteun de baby en zorg dat je niet aan strakte verliest.
Foto 4: Strijkt de stof op het ruggetje glad weg.
Foto 5: Vouw het tweede handje naar de borst en herhaal deze handeling.
Foto 6: De overtollige stof kan je in een rolletje draaien naar de rug toe. Je kunt ook de stof na de eerste wikkeling naar binnen slaan naar het buikje toe om vervolgens verder te wikkelen.

Literatuur:   Ria Blom, Regelmaat brengt rust. Bestellen: www.debakermat.nl
Ria Blom, Regelmaat en inbakeren. www.debakermat.nl

Website-adres: www.natuurlijkekraamzorg.eu/instructie baby verschonen zonder huilen

Tekst: Astrid Hol, kraamverzorgende Natuurlijke Kraamzorg